0368 730 313 0368 730 313
contact_24carate contact@24carate.ro

Blog Post

pret aur

Aur: motivele reale ale scăderii preţului

E ceva vreme de când preţul aurului dă bătăi de cap experţilor în materii prime. Iar acum, a apărut încă ceva: în luna iulie 2015 preţul metalului preţios a scăzut dramatic până la minimul ultimilor cinci ani. Pentru prima dată după 2010, uncia de aur s-a vândut cu mai puţin de 1.100 dolari. Iar scăderea preţului nu s-a oprit nici în zilele următoare.
Destinderea politică
Motivele pentru recenta scădere a preţului sunt diverse. Din ceea ce ştim, cererea de aur ca „refugiu sigur“ în perioadele de criză a scăzut în ultima vreme. De la anunţul găsirii unui modus vivendi în chestiunea Greciei, pericolul Grexit-ului sau al dezintegrării uniunii monetare pare să fi trecut, cel puţin temporar.
De asemenea, apropierea politică dintre SUA şi Cuba, precum şi compromisul în disputa pe teme nucleare cu Iranul au dat tonul acestei destinderi. Pe de altă parte, sancţiunile din partea occidentului au scăzut în intensitate şi Iranul va reveni în curând pe piaţa internaţională a petrolului. Acest lucru ar trebui să ducă la o continuare a scăderii preţului petrolului, aflat şi el, de mai multe luni, la un nivel scăzut. De aceea, nu se prognozează pentru moment o inflaţie ridicată.
China are mai puţin aur decât s-a crezut
Revenirea dolarului şi creşterea treptată a dobânzilor, planificată pentru toamna anului 2015 de către Federal Reserve, reprezintă un factor suplimentar ca moneda americană să devină din nou atractivă pentru investitori – nu în ultimul rând pe seama preţului aurului, întrucât cererea pentru metalul preţios tinde să scadă în paralel.
Şocul de pe piaţa aurului a fost favorizat în plus şi de anunţul de la finele lunii iulie 2015. Pentru prima dată după 2009, China a făcut cunoscut cât aur a tezaurizat în realitate. Conform declaraţiei, rezervele de aur au crescut în acest interval de timp cu aproape 60%, până la 1.658 tone. Însă acoperirea cu aur a rezervelor de valută a scăzut concomitent de la 1,8 până la 1,65 procente. Trăgând linie, China posedă astfel mai puţine rezerve de aur decât estimaseră experţii anterior.
Divergenţe printre analişti în ce priveşte prognoza
Încotro se îndreaptă piaţa metalelor preţioase în viitor, este o temă asupra căreia analiştii au păreri împărţite. În timp ce unii prognozează o scădere în continuare a preţului către limita psihologică de 1.000 dolari uncia, alţii argumentează o revenire la un nivel ridicat. Un motiv în acest sens ar fi, spre exemplu, reducerea drastică a ofertei. Din cauza preţului actual scăzut, mulţi operatori din domeniul minier nu mai pot continua exploatările, minele mai mici au fost constrânse deja să îşi închidă porţile şi chiar marii producători resimt o presiune accentuată în ultima vreme.
Pe termen lung, căderea preţului aurului ar putea aduce cu sine şi o ofertă mai scăzută sau o cerere mai ridicată.
După un material de David Gerginov – expert în politică monetară

Related Posts

Pretul aurului
Scăderea preţului aurului continuă: ce e bine de ştiut

Vânzarea de metale preţioase merge mai departe, chiar şi în condiţiile scăderii preţului la

Hoti banca
Atenţie: contul dvs. va fi jefuit în curând

Contul dumneavoastră va fi jefuit în curând! Este avertismentul pe care îl lansează Günter Hannich,

Cadou Aur
Cadouri sub formă de aur, o amintire de valoare

Aici găsiţi cadoul perfect sub formă de aur. Oamenii cu exigenţe ridicate apelează tot

Pretul aurului
Achiziţie plachete din argint , opţiunea justă de investiţie

Una dintre cele mai îndrăgite forme de investiţie în metale preţioase este investiţia în